Foça Moru

0
232

Mor renkli giysilerin sivil halk tarafından kullanılması yasak değildir, ancak fiyatları çok yüksek olduğundan ötürü bu giysileri oligarşi veya hükümdarlar, yüksek yöneticiler, krallar, din adamları ve soylular giymekteydi. Günümüzde de asilliği ve kendine güveni temsil eden mor renk, tarih boyunca asaletin ve aristokrasinin rengi olarak kabul görmüştür.

Phokaia’da mor boyanın ham maddesinin bulunduğuna veya mor yünün üretildiğine dair hiçbir kanıtlayıcı nitelikte bir belge yoktur. Phokaialılar’ın iyi bir tüccar olduğunu bildiğimize göre, muhtemelen bu işin ticaretini yapmaktaydılar.

Roma cumhuriyetinde kullanılan mor renk, kumaşın tamamında değil, yalnızca elbiselerin alt tarafına ince şerit halinde kullanılırdı. Ve bu renge sadece yüksek memurlar, senatörler ve bazı asiller sahipti. Sivil halk bu şeridin darlığından veya genişliğinden giyinen kişinin rütbesini kolaylıkla anlamaktaydı. İmparator Neron ise, kendisinden ve ailesinden başka herkese mor rengi yasak ilan etmiştir.

Bizanslılar ise mor renk ile ilgili olarak dini ve toplumsal kurallar koymuşlardır. İmparator doğduğu andan itibaren mor kumaşla giydirilmekteydi. Böylelikle mor renk, onu ve ailesini sıradan insanlardan ayırmaktaydı. Bu ayrıcalığın anlamı ise imparatorun, tanrının dünyadaki temsilcisi olduğu inancındandır. Mor giyen insanları gasp suçuyla alıp, idam ettiriyorlardı.

Bu makalemizde sizlere Foça Moru ve Foça Lüks Dokumaları hakkında ayrıntılı bilgiler vermeye çalıştık. Dilerseniz Foça sayfamıza da göz atıp Eski Foça hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz…

Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle 🙂

Foça’ da ki Büyük Eviniz

Foça Otel 1887

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here